Privacy Policy

1   INTRODUCTION 

1.1 This privacy policy (“Privacy Policy”) is prepared by Mystartr Sdn. Bhd. (Company Registration No. 201201010580 (984100-U)) (“Mystartr”, “us”, “we” or “our”) for you (which include such other persons or organisations or companies represented by you) (you” or your”) who use www.mystartr.com (“Platform”).

1.2 ​​​​​​​For the purposes of this Privacy Policy, the expression “personal data” shall bear the meaning as defined by the Personal Data Protection Act 2010 (“ PDPA”), which include the “sensitive personal data” (as also defined by the PDPA) and any personal data that may have been or may from time to time hereafter provided by you and/or obtained independently by us from other lawful sources (if any) in connection with any commercial transaction.

1.3  This Privacy Policy explains:

1.3.1.  what personal data we collect about you and how do we collect from you;

1.3.2.  what are the purposes of collecting your personal data;

1.3.3.  to which third parties and under what circumstances we will disclose your personal data;

1.3.4.  what are your rights in respect of your personal data; and

1.3.5.  what you can do if there are any changes, questions or complaints about your personal data.

1.4 By accessing the Platform, you hereby consent to the collection and processing of your personal data in accordance to this Privacy Policy. We may update this Privacy Policy from time to time without notice and all changes shall be effective immediately upon being posted on the Platform.

2   WHAT KIND OF PERSONAL DATA WE COLLECT?

2.1 The personal data we collect about you may include:

2.1.1  your identification details including but not limited to your name, age, identity card number or passport number;

2.1.2  your correspondence address and/or permanent address (which may include office address);

2.1.3  your contact information (e.g. email address and mobile number);

2.1.4  occupation and details of occupation;

2.1.5   income range and financial status;

2.1.6   bank account information;

2.1.7  usage data of the Platform (e.g. number of visit and average time spent); and

2.1.8  your Internet browser information (e.g. IP address)

including any other information set out in the Terms and Conditions on the Platform and as required by us from time to time for the purposes specified in Clause 4.1 herein.

3   FROM WHAT SOURCES WE COLLECT YOUR PERSONAL DATA?

3.1 Please be informed that we may obtain your personal data from you and from other sources, including but not limited to:

3.1.1 your relationship with us, which include (a) information provided by you in enquiry forms or registration forms or customer surveys (if applicable); (b) if you are an issuer for the equity crowdfunding services ("ECF") on the Platform ("Issuer"), when you sign an Issuer agreement with us; (c) if you are an investor, when you invest in an ECF campaign or other crowdfunding campaigns on the Platform ("Investor"); (d) for both Issuers and Investors, when you sign up for an account with us on the Platform; (e) when you access the Platform and use the Services (as defined below); or (f) when you communicate with us through phone calls, email and/or other correspondence methods;

3.1.2 any interaction between you and us through (a) the Platform; (b) other social media platforms such as our Facebook and Instagram; and (c) our online chat applications and forums (if applicable);

3.1.3 through our media launches which you may have been invited to or through your participation in our campaigns, competitions, activities and/or promotions where you are required to provide personal data about yourself and other parties (e.g. your family members and colleagues);

3.1.4 third parties connected to you, such as your employees, joint account holders, guarantors and such other persons (subject to your prior consent for them to disclose information relating to you);

3.1.5. any videos or photos collected by us and/or our authorised agents;

3.1.6  ​​​​​an analysis of the manner (a) you manage your account on the Platform; or (b) your use of the Services and/or the Platform, which include any transaction you make and/or the payment made to / from your account or e-wallet on the Platform; and

3.1.7  by using Cookies, details of which are set out in Clause 12 of this Privacy Policy.

3.2 For the avoidance of doubt, "Services" shall mean various services and contents provided by Mystartr on the Platform including crowdfunding platform services, information about each campaign and its owner, marketing channels, technical advice on use of the platform, programming and other related services and content.

4   WHAT ARE THE PURPOSES OF COLLECTING YOUR PERSONAL DATA?

4.1  You hereby acknowledge, confirm and consent that we are authorised to collect and process your personal data, for any of the following purposes:

4.1.1 Verification

(a) to verify the information provided by you;

(b) ​​​​​​to analyse your suitability to register with us and process your registration with us;

(c) if you are company / business seeking for investment funds or if you are an Issuer, to verify and approve the disclosure information provided by you;

(d)  if you are an Investor, to verify your eligibility to invest and under which category of Investor you are eligible for; and

(e) to verify and establish your financial standing through credit reference checks;

4.1.2   Facilitation of Agreements

(a) to facilitate the agreements to be entered into or have been entered into with us;

(b)  to facilitate communications between you and us or other users in respect of such agreements;

(c)  preparation of agreements by lawyers;

(d) for provision of information to relevant authorities and service providers in particular (but not limited to) for the purpose of facilitating the provision of utilities and Services or as otherwise required / permitted by the Laws (as defined below) or the authorised utilities or the service providers;

(e) for notification (and convening of) meetings, invoices and other documents as the Laws may require or permit;

(f)  to transfer or assign our rights, interests and obligations under any of the agreements between you and us; and

(g) to protect or enforce our rights to recover any debt owing to us (if applicable);

4.1.3  Services and Support

(a)  to administer and give effect to the commercial transaction and the management and/or enforcement thereof, including any communication with you and other users;

(b)  if you are a company / business seeking for investment funds or if you are an Issuer,  to monitor your campaign on the Platform;

(c)  if you are an Investor, to maintain your investment monies held by Mystartr’s trustee in the trust account;

(d)  to respond and follow up on any queries, complaints or requests you or other users may have;

(e)  to conduct surveys and analysis in regard to your and other users’ data usage;

(f)   to be used in, to provide and/or to improve the Services provided by us, analyse consumption patterns and choices, market surveys, processing invoices and payments;

(g)  to provide personalised feedback to you in order to maintain, enhance and support the relationship between you and us and other users; and

(h) we use Cookies to enhance our processes, advertising, notifications, authentication, security and compliance, analytic and preference management (details of usage are specified in Clause 12 herein); ​​​​​​

4.1.4  Marketing

(a) to contact and provide you information regarding our and our business partners’ offers which include offers of products, services, new launches, upcoming events,promotions, advertising, marketing and commercial materials and such other information as may be determined by us to be of interest to you (via emails, text messages or other communication methods); and

(b)  to process your participation in such offers and other marketing events;  

4.1.5  Compliance with Laws and Regulations

(a)  to comply with our obligations, compliance requirements and disclosure requirements under any law, rule, regulation, by-law, order, guideline, directive and policy enforced by the Securities Commissions ("SC"), including such other international and local laws and requirements in force and as amended from time to time relating to the commercial transaction and/or relating to the conduct of our business or activities (collectively,  "Laws");

(b)  to maintain safety and security of our Services;

(c)  for audit, compliance and risk management purposes;

(d)  to assess financial and insurance risks; and

(e)  for prevention of crimes, bribery, fraud and money laundering;

4.1.6     Internal Records and Technical Issues:

(a)  for our internal record keeping in the ordinary course of business;

(b)  to maintain, update, consolidate and improve the accuracy of our database records;

(c)  to produce data, reports and statistics which have been anonymised or aggregated in a manner that does not identify you as an individual;

(d)  to conduct research for analytical purposes but not limited to data mining and analysis of your transaction with us; and

(e)  to detect, prevent and address technical issues.

4.2  In connection with the purposes set out in Clause 4.1 above, you hereby give permission to us to disclose your personal data, to the relevant authorities, our successor in interest, sponsors, advertisers, lawyers, insurers, adjusters, other advisers, suppliers, contractors and/or service providers, our Affiliates (as defined below) and other carefully selected third parties in accordance to Clause 5 of this Privacy Policy.

5   WHO DO WE SHARE YOUR PERSONAL DATA WITH?

5.1 For the purposes of providing you with our Services and managing the operation of the Platform, we reserve the rights to disclose your personal data to carefully-selected third parties set out as follows:

5.1.1 on a need-to-know basis, to (a) our subsidiaries, related and associated companies; (b) our parent company including its subsidiaries, associated and related companies; and (c) our affiliates including our business partners (some of whom may be outside Malaysia and undertake administrative, management and operational functions for or on behalf of us in respect of or arising from the commercial transaction or to support sales, marketing, promotion and/or advertising efforts) (collectively, "Affiliates");

5.1.2 companies and/or organisations who assist us including but not limited to our successor in interest, sponsors, advertisers, suppliers, contractors, payment gateway service providers (if applicable) and other third party service and/or product providers;

5.1.3  companies and/or organisations who act as our strategic partners which include parties that we collaborate with for certain events, programmes, activities or to provide any Services and/or products;

5.1.4  companies and/or organisations who assist us in providing you value added services and/or products as requested by you;

5.1.5  our legal and professional advisors including but not limited to our lawyers, insurers, adjusters, accountants and/or financial advisors authorised by us;

5.1.6  your legal and professional advisors including but not limited to your lawyers, insurers, adjusters, accountants and/or financial advisors authorised by you;

5.1.7  any person authorised by you to give instructions and/or to use the account registered with us on the Platform;

5.1.8  any rating agency, insurer, insurance broker and/or direct / indirect provider of credit protection;

5.1.9  any financial institutions, merchants, VISA International Services Association, MasterCard International Incorporated and/or other card associations in relation to any credit card and/or debit card issued to and used by you on the Platform;

5.1.10 any person connected to the enforcement or preservation of any of our rights under the agreements between you and us;

5.1.11 government entities which include (a) the SC and its appointed agencies; (b) the Immigration Department and its appointed agencies; (c) the foreign embassies, consulates and their appointed agencies; and (d) other relevant government departments, agencies, statutory authorities and/or industry regulations authorities in connection with any investigation or enquiries;

5.1.12  fraud and crime prevention agencies for the purposes of assessing the risk of crime, fraud and money laundering (this forms a condition of us entering into any agreement with you);

5.1.13  our IT service providers who provide technical infrastructure services, software and development work, analyse how our Services are used and provided, or provide any Services to you and other users;

5.1.14  our marketing, research, and communications agencies;

5.1.15  media and news agencies for publicity purposes;

5.1.16  the regulatory authorities and government agencies, where applicable; and/or

5.1.17  other parties where required by Laws.

5.2  ​​​​​​In the event of a sale of business, disposal, acquisition, merger, joint venture, debt financing, reorganisation, insolvency, bankruptcy or receivership involving us or our assets to another third party, your personal data may be required to be disclosed and/or transferred to the third party as part of our business assets. You acknowledge and authorise us to release your personal data to the third party including its advisers and representatives, and that the other party has your consent to process such personal data.

5.3  Clauses 5.1 and 5.2 shall, at all times, be subject to the compliance of relevant Laws applicable to us and our business in all jurisdictions.  

5.4  If your personal data is processed by the third party, we will request the third party to adhere to our standards and all applicable Laws but we bear no responsibilities and shall not be liable for any losses, damages, claims, costs and expenses of whatever nature resulted from and/or in connection to the non-compliance by the third party.

5.5 Except as set out above, we will never sell, distribute or disclose any of your personal data (except anonymous aggregate information) to any third party without your express consent.

6   HOW DO WE USE YOUR PERSONAL DATA FOR MARKETING PURPOSES?

6.1   By accessing the Platform and/or using the Services, you are deemed to have consented for us to contact you via phone calls, text messages, emails and/or other electronic methods in future by using the data provided by you during registration on our Platform (Please read our Terms and Conditions in respect of electronic transaction and electronic communications).

6.2  The consent, as specified in Clause 6.1 above, shall include consent to receive pictures, videos, online messages and/or emails about our / our business partners’, strategic partners’, sponsors’ or advertisers’ products, services, promotions, special offers, events and/or activities that may be of interest to you.

6.3  You may elect to opt out from receiving any newsletters, updates, promotional materials, festive greeting (if applicable) or other communication, in part or in whole, for general purposes or for marketing purposes set out in this Clause 6, by following the “unsubscribe” links or instructions within the email we send you at any time. In any event, your latest written instructions to us will prevail.

6.4  Take note that for as long as you remain a registered user with us, you will not have the option to opt out from receiving user-related notifications and/or materials from us.

7   WHEN DO WE DISCLOSE YOUR PERSONAL DATA?

7.1 Other than those set out above in Clauses 5 and 6, we will treat your personal data as private and confidential and will not disclose your personal data to any third party unless any of the following events arises:

7.1.1  you have given us the permission to disclose your personal data;

7.1.2  we are required or permitted to do so under the Laws;

7.1.3  we are required to fulfil our obligations as specified in this Privacy Policy;

7.1.4  we are required or authorised by any order of court, tribunal or authority, whether governmental / quasi-governmental or requests from law enforcement / other government agencies with jurisdiction over us; and/or

7.1.5  we are required to transfer rights and obligations under this Privacy Policy. 

7.2 If there are any complaints or enquiries with regard to the disclosure of your personal data to any third party under this Privacy Policy, particularly the disclosure set out in Clauses 5, 6 and 7, you may contact us at the addresses specified in Clause 14.1.

8  WHAT ARE OUR OBLIGATIONS AND YOUR OBLIGATIONS?

8.1 Our Obligations: It is obligatory for us to process your personal data on the legitimate interest to run and manage the Platform. We follow generally accepted industry standards to protect the personal data submitted to us. We will take all steps reasonably necessary, including all reasonable technical and organisational precautions, to ensure that your personal data is treated securely and in accordance with this Privacy Policy including all applicable Laws. 

8.2  ​​​​Your Obligations: It is obligatory for you to provide us with complete and accurate personal data and keep us updated of your personal data, failing which we may not be able to process your personal data to fulfil the purposes in Clause 4.1 above. As a consequence, (a) your application as a registered user will be rejected by us and you are not be able to access to certain part of the Platform which is only accessible to a registered user; or (b) if you are a registered user, your relationship with us shall cease to be in effect and your membership will be terminated. 

8.3  Where you provide any personal data for or on behalf of such other persons, or you represent such organisations or companies, you covenant that:

8.3.1  you have obtained the consent from such other persons and necessary authorisation from such organisations or companies that the personal data is given voluntarily, accurately and complete;

8.3.2  you are authorised to receive any privacy notice and other related information on his / its behalf; and

8.3.3  you have been given consent and/or authorisation to transfer his / its personal data abroad,failing which you shall indemnify and keep us indemnified against any claims from such other persons or organisations or companies.

8.4 If there are any changes to your personal data, you hereby acknowledge that you have the obligation to inform us immediately, in any event not more than seven (7) calendar days after such changes arise. You shall send us a written notice (by mail or email) in respect of such changes, in which we will update your personal data within twenty-one (21) calendar days upon receipt of your written notice.

8.5  Without contrary to Clause 8.4 above, if you do not wish for any part of your personal data to be used by us for the purposes set out in this Privacy Policy, you are required to notify us immediately via phone calls or email us at the email address specified in Clause 14.1.

8.6 Incomplete Personal Data: Where the personal data is requested for the purposes in Clause 4.1 above, you, or any such other persons or organisations or the companies represented by you have the option not to provide additional personal data requested by us other than the information which we have indicated as necessary to facilitate the commercial transaction. If the personal data provided by you is incomplete, we will not be able to process your personal data for the purposes outlined in this Privacy Policy and may not be able to offer the Services and/or to fulfil your request (if applicable) and/or to accept payments from you.

9   DO WE STORE AND TRANSFER YOUR PERSONAL DATA OUTSIDE MALAYSIA?

9.1 Your personal data may from time to time be transferred to, stored, used and processed by us in places other than Malaysia. This is because some of our digital storage facilities, servers, and service providers may be located in such other places.

9.2 Your personal data may also be transferred out of Malaysia to third parties in a jurisdiction other than Malaysia where you are situated at while using any Services or accessing the Platform and you hereby consent to and authorise us in respect of the transfer of your personal data out of Malaysia.

10   HOW LONG DO WE RETAIN YOUR PERSONAL DATA?

10.1 We will only retain your personal data for so long thereafter as is necessary for us to fulfil the purposes as set out in this Privacy Policy.

10.2 However, we may need to retain your personal data for longer if it is necessary for us to (a) comply with our legal obligations; (b) to respond to any disputes, claims or complaints made related to you; or (c) to enforce and execute our legal agreements and policies.

11   WHAT RIGHTS DO YOU HAVE?

11.1 You have various rights in law in respect of your personal data retained by us. Your rights are set out as follows:

11.1.1 accessing your personal data (subject to payment of the relevant processing fee, if applicable);

11.1.2 requesting rectification or erasure of your personal data or to keep your personal data up-to-date (provided that you have complied with your obligation in Clause 8.4);

11.1.3 requesting restrictions on the processing of your personal data; and

11.1.4 objecting to our processing of your personal data.

11.2  Pursuant to your right to access your personal data in Clause 11.1.1:

11.2.1 you also have the right to receive a copy of your personal data in an electronic format. However, this right is limited to personal data that you have provided to us and is processed based on your consent. It does not cover personal data that we receive on other grounds or from other sources; and

11.2.2 we may withhold your request to access your personal data in certain circumstances, including but not limited to (a) when we are unable to confirm your identity; (b) where such personal data requested is of confidential nature; or (c) when we receive repeated requests for the same data. In any event, we will promptly notify you of the reasons for not being able to accede to your request.

11.3  Subject to your requests in Clauses 11.1.2, 11.1.3, and/or 11.1.4, we reserve all our rights to deny your access to the Platform and/or to reject any / all your requests or require further documentary evidence for reasons permitted by the applicable Laws.

12   HOW DO WE USE COOKIES ON OUR PLATFORM?

12.1 We and our business partners may use cookies, advertising identifiers, web beacons, tags, scripts, local shared subjects such as HTML5 and Flash / flash cookies including other similar technology (“Cookies”) for the purposes of holding your usage data in respect of the Services, the Platform and to recognise your device on your next log in which we may promptly deliver tailored information to you that matches your investment profiles and interests.

12.2 The Cookies have unique identifiers which may be stored on the Platform, on the device you use to access the Platform, and/or in emails we send to you. The Cookies may transmit information about you and your use of the Services and/or the Platform, including but not limited to the period of usage, your search preference, browse type, IP address, and/or data relating to advertisements displayed and clicked in by you.

12.3 Without contrary to any other provisions under this Privacy Policy, third parties may use the Cookies on the Platform to collect the same type of information for the same purposes as specified in Clause 12.2 above. The third parties may associate the information about you obtained from the Platform or from any other resources for their other purposes, in which we do not have any responsibility, access nor control in regard to the usage of such information.

12.4 We may share non-personally identifiable information from or about you with the third parties, including but not limited to location data, advertising identifiers, or a cryptographic hash of a common account identifier (such as email address) to facilitate the display of targeted advertising.

12.5  In any event, you may disable, block or deactivate Cookies at any time by adjusting your Internet browser setting to disable such Cookies. You may also limit our sharing of your information through mobile settings.

13   ARE WE RESPONSIBLE FOR PRIVACY POLICY AT THIRD-PARTY PLATFORMS?

The Platform and Services may contain links to third-party websites. These third-party websites are not related to, associated with us or under our control. Therefore we are not responsible or liable for their privacy policy in regard to any collection, usage, maintenance and/or sharing of personal data of such third-party websites. We reserve the right to disable any links to any third party websites in our sole discretion.

14   HOW TO CONTACT US?

14.1 If there are any changes to your personal data, and/or if you have any question in respect of the disclosure / the use of your personal data, and/or you would like to exercise any of your rights as set out in this Privacy Policy, you may contact us at:

Address                    : E-28-1, Jalan Multimedia 7/AG, City Park, I-City, Shah Alam, Selangor, 40000 Malaysia

Telephone number   : 03-5888 8318

Email address          : [email protected]

For the attention of   : Personal Data Protection Officer

14.2  In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of this Privacy Policy, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version.

 

POLISI PRIVASI

​​​​​​1.1  Polisi privasi ini ("Polisi Privasi") disediakan oleh Mystartr Sdn. Bhd. (No Syarikat: 984100-U) ("kami") untuk anda (termasuk organisasi dan/atau orang atau syarikat lain yang diwakili oleh anda) (“anda”) yang menggunakan www.mystartr.com ("Platform").

​​​​​​​1.2 Untuk tujuan Polisi Privasi ini, perkataan "data peribadi" hendaklah mengandungi erti yang didefinisikan dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("APDP"), yang mana ia merangkumi "data peribadi yang sensitif" (seperti yang didefinisikan dalam APDP) dan apa-apa data peribadi yang telah atau mungkin dari semasa ke semasa diberikan oleh anda kepada kami dan/atau diperolehi oleh kami secara bebas daripada sumber lain yang sah (jika ada) berkaitan dengan transaksi komersial.

1.3 ​​​​​​​ Polisi Privasi ini menjelaskan:

​​​​​​​1.3.1  jenis data peribadi yang dikumpul oleh kami daripada anda dan bagaimana kami mengumpul dan memproseskan data peribadi anda;

​​​​​​​1.3.2  untuk tujuan-tujuan apa kami mengumpul dan memproseskan data peribadi anda;

​​​​​​​1.3.3  kepada pihak-pihak ketiga yang mana kami akan mendedahkan data peribadi anda;

​​​​​​​1.3.4  apakah hak-hak anda untuk data peribadi anda; dan

​​​​​​​1.3.5  tindakan yang boleh diambil oleh anda jika terdapat apa-apa perubahan, pertanyaan atau aduan tentang data peribadi anda.

​​​​​​​1.4  Dengan melayari Platform, ​​​​​​​anda bersetuju untuk pengumpulan dan pemprosesan data peribadi anda mengikut Polisi Privasi ini. Kami akan mengemas kini Polisi Privasi ini dari semasa ke semasa tanpa notis kepada anda dan semua perubahan akan berkuat kuasa apabila depamerkan di Platform.

2   DATA PERIBADI APA YANG DIKUMPUL OLEH KAMI DARIPADA ANDA?

​​​​​​​2.1  Data peribadi anda yang dikumpul oleh kami daripada anda termasuk:

​​​​​​​2.1.1  butiran pengenalan anda termasuk tetapi tidak terhad kepada nama, umur, nombor kad pengenalan atau nombor pasport;

​​​​​​​2.1.2  alamat persuratan anda dan/atau alamat tetap anda (termasuk alamat pejabat);

​​​​​​​2.1.3  maklumat perhubungan anda (contoh: alamat e-mel dan nombor telefon bimbit);

​​​​​​​​​​​​​​2.1.4  pekerjaan dan butiran pekerjaan;

​​​​​​​2.1.5  julat pendapatan dan status kewangan;

​​​​​​​2.1.6  maklumat akaun bank;

​​​​​​​2.1.7  data penggunaan Platform (contoh: bilangan lawatan dan tempoh lawatan); dan

​​​​​​​2.1.8  maklumat pelayar web anda (contoh: alamat IP)

termasuk maklumat-maklumat lain yang dinyatakan di dalam Terma dan Syarat Platform dan sebagaimana yang dikehendaki oleh kami dari semasa ke semasa untuk tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Klausa 4.1 di sini.

3   DARIPADA SUMBER APA KAMI MENGUMPUL DATA PERIBADI ANDA?

​​​​​​​3.1  Adalah dimaklumkan bahawa kami akan mengumpul data peribadi anda daripada anda dan daripada sumber-sumber lain, termasuk tetapi tidak terhad kepada:

​​​​​​​3.1.1 hubungan anda dengan kami, termasuk: (a) maklumat yang diberikan oleh anda dalam borang pertanyaan atau borang pendaftaran atau tinjauan pelanggan (jika berkenaan); (b) jika anda seorang penerbit (‘issuer’) untuk perkhidmatan ‘equity crowdfunding’ ("ECF") di Platform ("Penerbit"), apabila anda menandatangani perjanjian Penerbit dengan kami; (c) jika anda merupakan seorang pelabur, apabila anda melabur dalam kempen-kempen ECF atau kempen-kempen ‘crowdfunding’ lain di Platform ("Pelabur"); (d) bagi kedua-dua Penerbit dan Pelabur, apabila anda mendaftar dengan kami di Platform; (e) apabila anda melayari Platform dan menggunakan Perkhidmatan kami (seperti yang didefinisikan di bawah); atau (f) apabila anda berkomunikasi dengan kami melalui panggilan telefon, e-mel dan/atau melalui suratcara lain;

​​​​​​​3.1.2  sebarang interaksi antara anda dengan kami melalui (a) Platform kami; (b) platform media sosial seperti Facebook dan Instagram kami; dan (c) aplikasi sembang dan forum dalam talian kami (jika berkenaan);

​​​​​​​3.1.3  melalui pelancaran media atau penyertaan dalam kempen-kempen kami di mana anda dikehendaki untuk menyediakan data peribadi mengenai diri sendiri dan untuk pihak-pihak lain (seperti ahli keluarga anda dan rakan sekerja anda);

​​​​​​​3.1.4  pihak-pihak ketiga yang berkaitan dengan anda, seperti pekerja anda, pemegang akaun bersama, penjamin-penjamin, dan pihak ketiga lain (yang mana pihak-pihak ketiga tersebut adalah tertakluk kepada persetujuan anda terlebih dahulu untuk mendedahkan maklumat yang berkaitan dengan anda);

​​​​​​​3.1.5  apa-apa video atau foto yang dikumpulkan oleh kami dan/atau ejen yang diberi kuasa oleh kami;

​​​​​​​3.1.6  melalui analisis cara (a) anda menguruskan akaun anda di Platform; atau (b) penggunaan anda mengenai Perkhidmatan dan /atau Platform, yang merangkumi sebarang transaksi yang dibuat oleh anda dan/atau pembayaran yang dibuat ke / daripada akaun atau ‘e-wallet’ anda di Platform; dan

​​​​​​​3.1.7  dengan menggunakan Cecikut (‘Cookies’) , butiran yang mana akan dinyatakan dalam Klausa 12 Polisi Privasi ini.

​​​​​​​3.2  Untuk mengelakkan keraguan, "Perkhidmatan" adalah merangkumi pelbagai perkhidmatan dan kandungan yang disediakan oleh Mystartr di Platform termasuk perkhidmatan platform untuk ‘crowdfunding’, maklumat tentang setiap kempen dan pemiliknya, saluran pemasaran, nasihat teknikal mengenai penggunaan platform, pengaturcaraan termasuk perkhidmatan dan kandungan lain yang berkaitan.

4   APAKAH TUJUAN KAMI MENGUMPUL DATA PERIBADI ANDA?

4.1  Anda dengan ini mengakui, mengesahkan ​​​​​​​dan bersetuju bahawa kami diberi kuasa untuk mengumpul dan memproses data peribadi anda untuk tujuan-tujuan berikut:

​​​​​​​4.1.1 Pengenalpastian Identiti

(a) mengesahkan maklumat yang diberikan oleh anda kepada kami;

(b) menganalisis kesesuaian anda untuk mendaftar dengan kami;

(c) jika anda adalah syarikat / perniagaan mencari modal pelaburan ataupun jika anda merupakan Penerbit, untuk mengesahkan dan meluluskan maklumat pendedahan yang disediakan oleh anda;

(d) jika anda merupakan Pelabur, untuk menganalisis kelayakan anda untuk melabur termasuk kategori Pelabur yang anda berlayak; dan

(e) untuk mengesahkan dan membuktikan kedudukan kewangan anda melalui semakan rujukan kredit;

​​​​​​​4.1.2  Fasilitasi Perjanjian

(a) untuk memudahkan perlaksanaan perjanjian-perjanjian yang telah ditandatangani atau akan ditandatangan dengan kami;

(b) untuk memudahkan komunikasi antara anda dengan kami atau pengguna-pengguna lain bagi tujuan perjanjian-perjanjian yang berkenaan;

(c) penyediaan perjanjian-perjanjian oleh peguamcara;

(d) penyediaan maklumat kepada pihak berkuasa dan pihak-pihak yang membekalkan perkhidmatan khusus (tetapi tidak terhad) untuk memudahkan pembekalan pelbagai kemudahan dan perkhidmatan atau dalam perkara-perkara lain yang diperlukan / dibenarkan menurut Undang-undang (seperti yang didefinisikan di bawah) atau oleh pihak pembekal kemudahan yang telah diberi kuasa;

(e) untuk memberi notis (dan pengaturan) mesyuarat-mesyuarat, invois dan dokumen-dokumen lain menurut atau yang dibenarkan di bawah Undang-undang;

(f) untuk memindahkan atau menetapkan hak, kepentingan dan kewajipan kami di bawah mana-mana perjanjian antara anda dengan kami; dan

(g) untuk melindungi atau menguatkuasakan hak kami untuk mendapatkan apa-apa hutang yang terhutang kepada kami (jika berkenaan);

​​​​​​​4.1.3  Perkhidmatan dan Sokongan

(a) untuk mengendalikan dan memberi kesan kepada transaksi komersial dan pengurusan dan/atau penguatkuasaannya, termasuk apa-apa komunikasi dengan anda dan pengguna-pengguna lain;

(b) jika anda adalah syarikat / perniagaan yang mencari modal pelaburan ataupun jika anda seorang Penerbit, untuk memantau kempen anda di Platform;

(c) jika anda seorang Pelabur, untuk menyelenggarakan wang pelaburan anda yang dipegang oleh pemegang amanah Mystartr dalam akaun amanah;

(d) untuk menjawab dan menyelenggarakan sebarang pertanyaan, aduan atau permintaan anda atau pengguna-pengguna lain;

(e) untuk menjalankan survei dan analisis berkenaan dengan data penggunaan anda dan pengguna-pengguna lain;

(f) untuk digunakan, membekalkan dan/atau memperbaiki perkhidmatan yang disediakan oleh kami, menganalisis corak penggunaan dan pilihan, kajian pasaran, memproseskan invois dan pembayaran;

(g) untuk memberikan makluman balas peribadi kepada anda bagi tujuan meningkatkan dan menyokong hubungan kami dengan anda dan pengguna-pengguna lain; dan

(h) kami menggunakan Cecikut untuk meningkatkan proses-proses kami, pengiklanan, notifikasi, pengesahan, sekuriti dan pematuhan, pengurusan analisis dan keutamaan, yang mana butir-butir kegunaan Cecikut akan dinyatakan dalam Klausa 12 selepas ini;

​​​​​​​4.1.4 Pemasaran

(a) untuk menghubungi dan membekalkan anda maklumat mengenai tawaran-tawaran daripada kami dan rakan niaga kami termasuk tawaran produk, perkhidmatan, pelancaran baru, acara akan datang, promosi, pengiklanan, pemasaran dan bahan-bahan komersial dan informasi lain yang mungkin akan menarik minat anda (melalui e-mel, SMS atau suratcara lain); dan

(b) memproseskan penyertaan anda dalam tawaran-tawaran tersebut dan acara pemasaran yang lain;

​​​​​​​4.1.5  Pematuhan Kewajipan di bawah Undang-undang

(a) untuk mematuhi kewajipan-kewajipan kami, termasuk kewajipan pematuhan (‘compliance requirement’), kewajipan pendedahan ('disclosure requirement') di bawah undang-undang, aturan-aturan, perintah, garis panduan, arahan dan polisi yang dikuatkuasakan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia / 'Securities Commissions' ("SC") termasuk kewajipan lain yang berkuat kuasa dari semasa ke semasa termasuk pindaannya dari semasa ke semasa yang berkaitan dengan transaksi komersial dan/atau kelakuan perniagaan kami (secara kolektif, "Undang-undang");

(b) untuk mengekalkan keselamatan dan sekuriti Perkhidmatan kami;

(c) untuk tujuan audit, pematuhan dan pengurusan risiko;

(d) menilai risiko kewangan dan insurans; dan

(e) untuk pencegahan jenayah, rasuah, penipuan dan pelaburan wang haram;

​​​​​​​4.1.6 Penyimpanan Rekod Dalaman dan Isu Teknikal

(a) bagi penyimpanan rekod dalaman kami dalam perlaksanaan perniagaan kami;

(b) untuk mengekalkan, mengemas kini, menyatukan dan meningkatkan ketepatan rekod pangkalan data kami;

(c) untuk menghasilkan data, laporan dan statistik yang telah dipadamkan nama atau diagregasi dengan cara yang tidak menamakan anda;

(d) untuk menjalankan penyelidikan untuk tujuan analisis tetapi tidak terhad kepada perlombongan data dan analisis urus niaga anda dengan kami; dan

(e) untuk mengesan, mencegah dan menyelesaikan isu teknikal.

4.2  ​​​​​​​​​​​​​​Berhubung dengan tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Klausa 4.1 di atas, anda dengan ini memberi kebenaran kepada kami untuk mendedahkan data peribadi anda kepada pihak berkuasa yang berkaitan, pengganti kepentingan kamipenaja, pengiklan, peguamcara, syarikat insurans, penyelaras, penasihat lain, pembekal, kontraktor dan/atau pembekal perkhidmatan, Afiliasi kami (seperti yang didefinisikan di bawah) dan pihak ketiga lain yang terpilih mengikut Klausa 5 Polisi Privasi ini.

5   KEPADA SIAPA KAMI AKAN MENDEDAHKAN DATA PERIBADI ANDA?

5.1  Bagi tujuan membekalkan anda Perkhidmatan dan menguruskan operasi Platform, kami berhak untuk mendedahkan ​​​​​​​data peribadi anda kepada pihak-pihak ketiga yang terpilih di bawah:

5.1.1 ​​​​​​​untuk dasar yang perlu diketahui sahaja, mendedahkan data peribadi anda kepada (a) anak-anak syarikat, syarikat berkaitan dan bersekutu kami; (b) syarikat induk kami termasuk anak-anak syarikat, syarikat berkaitan dan bersekutu di bawah syarikat induk kami; dan (c) afiliasi kami termasuk rakan niaga kami (sesetengah daripada mereka yang mungkin berada di luar negara dan menjalankan fungsi pentadbiran, pengurusan dan operasi untuk dan bagi pihak kami berkenaan dengan transaksi komersial atau untuk menyokong jualan, pemasaran, promosi dan/atau usaha pengiklanan) (secara kolektif, "Afiliasi");

​​​​​​​5.1.2 syarikat dan/atau organisasi yang membantu kami termasuk tetapi tidak terhad kepada pengganti kepentingan kami, penaja, pengiklan, pembekal, kontraktor, pembekal perkhidmatan gerbang pembayaran (jika berkenaan) dan pembekal produk dan/atau pembekal perkhidmatan pihak ketiga yang lain;

​​​​​​​5.1.3 syarikat dan/atau organisasi yang bertindak sebagai rakan kongsi strategik kami untuk acara, program, aktiviti tertentu atau untuk menyediakan sebarang Perkhidmatan dan/atau produk;

​​​​​​​5.1.4 syarikat dan/atau organisasi yang membantu kami memberikan anda perkhidmatan tambah nilai dan/atau produk seperti yang diminta oleh anda;

​​​​​​​5.1.5 penasihat undang-undang dan penasihat profesional anda termasuk peguamcara, syarikat insurans, penyelaras, akauntan dan/atau penasihat kewangan yang diberi kuasa oleh kami;

​​​​​​​5.1.6 penasihat undang-undang dan penasihat profesional anda termasuk peguamcara, syarikat insurans, penyelaras, akauntan dan penasihat kewangan yang diberi kuasa oleh anda;

​​​​​​​5.1.7 sesiapa yang diberi kuasa oleh anda untuk memberi arahan dan/atau menggunakan akaun atau produk dan/atau Perkhidmatan bagi pihak anda;

​​​​​​​5.1.8 sebarang agensi penarafan, penanggung insurans, broker insurans dan/atau penyedia perlindungan kredit secara langsung atau tidak langsung;

​​​​​​​5.1.9 sebarang institusi kewangan, peniaga, Persatuan Perkhidmatan Antarabangsa VISA, MasterCard International Incorporated dan/atau persatuan kad lain berhubung dengan sebarang kad kredit dan/atau kad debit yang dikeluarkan kepada anda;

​​​​​​​5.1.10 sesiapa yang berkaitan dengan penguatkuasaan atau pemeliharaan sebarang hak-hak kami di bawah perjanjian anda dengan kami;

​​​​​​​5.1.11 entiti kerajaan termasuk (a) SC dan agensi-agensi yang dilantiknya; (b) Jabatan Imigresen dan agensi-agensi yang dilantiknya; (c) kedutaan asing, konsulat dan agensi-agensi yang dilantiknya; dan (d) jabatan-jabatan / agensi-agensi kerajaan yang berkaitan, pihak-pihak berkuasa berkanun dan pengawal-pengawal selia industri berkaitan dengan sebarang siasatan atau pertanyaan;

​​​​​​​5.1.12 agensi-agensi penipuan dan pencegahan jenayah untuk tujuan menilai risiko kejahatan, penipuan dan pengubahan wang haram (ini adalah syarat kami sebelum menandatangani sebarang perjanjian dengan anda);

​​​​​​​5.1.13 pembekal perkhidmatan IT kami yang menyediakan perkhidmatan-perkhidmatan infrastruktur teknikal, perisian dan pembangunan, menganalisis bagaimana Perkhidmatan kami digunakan, atau memberikan Perkhidmatan kepada anda dan pengguna-pengguna lain;

​​​​​​​5.1.14 agensi pemasaran, agensi penyelidikan dan agensi komunikasi kami;

​​​​​​​5.1.15 media dan agensi berita untuk tujuan publisiti;

​​​​​​​5.1.16 pihak berkuasa dan agensi kerajaan, jika berkenaan; dan

​​​​​​​5.1.17 pihak lain yang dikehendaki oleh Undang-undang.

5.2  Sekiranya terdapat jualan perniagaan, pelupusan, pengambilalihan, penggabungan, reorganisasi, dalam hal ketidakmampuan bayar, muflis atau penerimaan perniagaan yang melibatkan kami atau aset kami kepada pihak ketiga, data peribadi anda mungkin perlu didedahkan dan/atau dipindahkan kepada pihak ketiga sebagai sebahagian daripada aset kami. ​​​​​​​Anda mengakui dan membenarkan kami untuk mendedahkan data peribadi anda kepada pihak ketiga termasuk penasihat dan wakil pihak ketiga dan pihak ketiga mempunyai persetujuan anda untuk memproses data peribadi anda.

5.3  ​​​​​​​Klausa-klausa 5.1 dan 5.2 hendaklah, pada setiap masa, tertakluk kepada pematuhan terhadap Undang-undang yang berkaitan dan terpakai ke atas kami dan perniagaan kami dalam semua bidang kuasa. 

5.4  ​​​​​​​Jika data peribadi anda diproses oleh pihak ketiga, kami akan meminta pihak ketiga untuk mematuhi piawaian yang ditetapkan oleh kami termasuk mematuhi semua Undang-undang yang terpakai tetapi kami tidak bertanggungjawab dan tidak akan bertanggungjawab untuk apa-apa kerugian, ganti rugi, tuntutan, kos dan perbelanjaan yang terhasil daripada dan/atau berkaitan dengan ketidakpatuhan oleh pihak ketiga.

5.5 ​​​​​​​ Kecuali sebagaimana yang dinyatakan di atas, kami tidak akan menjual, mengedarkan atau mendedahkan data peribadi anda (kecuali maklumat agregat tanpa nama) kepada pihak ketiga tanpa persetujuan ekspress anda.

6   BAGAIMANAKAH KAMI MENGGUNAKAN DATA PERIBADI ANDA UNTUK TUJUAN PEMASARAN?

6.1 Dengan melayari Platform dan/atau menggunakan Perkhidmatan, anda dianggap telah memberi kebenaran kepada kami untuk menghubungi anda melalui panggilan telefon, SMS, e-mel dan/atau kaedah elektronik lain pada masa ​​​​​​​akan datang dengan menggunakan data yang disediakan oleh anda semasa pendaftaran di Platform kami (Sila baca Terma dan Syarat kami berkaitan dengan transaksi elektronik dan komunikasi elektronik).

6.2 ​​​​​​​Kebenaran, seperti yang dinyatakan dalam Klausa 6.1 di atas, adalah termasuk kebenaran untuk menerima gambar, video, mesej dalam talian dan/atau e-mel mengenai produk, perkhidmatan, promosi, tawaran khas, acara dan/atau aktiviti daripada kami ataupun rakan niaga kami, rakan niaga strategik, penaja atau pengiklan kami yang mungkin menarik minat anda.

6.3 ​​​​​​​Anda boleh memilih untuk dikecualikan daripada, secara sebahagian atau keseluruhannya, untuk menerima apa-apa surat berita, kemas kini, bahan promosi, ucapan perayaan (jika berkenaan) atau komunikasi lain,  untuk tujuan umum atau untuk tujuan pemasaran yang dinyatakan dalam Klausa 6 ini, dengan menekan "hentikan pelanggaran" atau mengikuti arahan dalam e-mel yang dihantar oleh kami kepada anda pada bila-bila masa sahaja. Dalam apa jua keadaan, arahan bertulis terkini anda kepada kami akan diguna pakai.

6.4 ​​​​​​​Sila ambil perhatian bahawa selagi anda kekal sebagai pengguna berdaftar dengan kami, anda tidak dapat menarik diri daripada menerima notifikasi dan/atau bahan berkaitan dengan pengguna daripada kami.

7   BILAKAH KAMI AKAN MENDEDAHKAN DATA PERIBADI ANDA?

7.1  ​​​​​​​Selain daripada apa-apa yang dinyatakan dalam Klausa-klausa 5 dan 6, kami akan memproses data peribadi anda sebagai data yang peribadi dan sulit dan tidak akan mendedahkan data peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga kecuali peristiwa-peristiwa berikut timbul:

​​​​​​​7.1.1  anda telah memberi kami kebenaran untuk mendedahkan data peribadi anda;

​​​​​​​7.1.2  kami dikehendaki atau dibenarkan untuk berbuat demikian di bawah Undang-undang;

​​​​​​​7.1.3  kami dikehendaki untuk memenuhi kewajipan kami seperti yang dinyatakan dalam Polisi Privasi ini;

​​​​​​​7.1.4  kami dikehendaki atau dibenarkan oleh perintah mahkamah, tribunal atau pihak berkuasa, sama ada kerajaan / kuasi-kerajaan atau permintaan daripada penguatkuasa undang-undang / agensi kerajaan lain yang mempunyai bidang kuasa ke atas kami; dan/atau

​​​​​​​7.1.5  kami dikehendaki untuk memindahkan hak dan kewajipan di bawah Polisi Privasi ini.

7.2  ​​​​​​​Sekiranya anda terdapat sebarang aduan atau pertanyaan mengenai pendedahan data peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga di bawah Polisi Privasi ini, terutamanya pendedahan yang dinyatakan dalam Klausa-klausa 5, 6 dan 7, anda boleh menghubungi kami di alamat yang dinyatakan dalam Klausa 14.1.

8   APAKAH KEWAJIPAN KAMI DAN APAKAH KEWAJIPAN ANDA?

8.1 Kewajipan Kami: Kami mempunyai kewajipan untuk memproses data peribadi anda untuk kepentingan yang sah iaitu untuk menjalankan dan menguruskan Platform. Kami mengikut piawaian industri yang diterima umum untuk melindungi data peribadi anda. Kami akan mengambil semua langkah yang ​​​​​​​munasabah dan diperlukan, termasuk semua tindakan pencegahan teknikal dan organisasi untuk memastikan data peribadi anda dilindungi dengan selamat dan mengikuti Polisi Privasi ini termasuk semua Undang-undang yang terpakai.

8.2 ​​​​​​​ Kewajipan Anda: Anda adalah wajib untuk membekalkan kami data peribadi anda yang lengkap dan tepat dan memklumkan kami jika terdapat sebarang perubahan, yang mana kami mungkin tidak dapat memproses data peribadi anda untuk memenuhi tujuan-tujuan di dalam Klausa 4.1 di atas jika anda gagal membekalkan dan/atau memaklumkan kami data peribadi anda yang lengkap dan tepat. Akibatnya, (a) permohonan anda sebagai pengguna berdaftar akan ditolak oleh kami dan anda tidak dapat mengakses sebahagian Platform yang hanya boleh diakses oleh pengguna berdaftar; atau (b) jika anda adalah pengguna berdaftar, semua hubungan anda dengan kami akan dihentikan dan keahlian anda akan ditamatkan.

​​​​​​​8.3  Di mana anda memberikan sebarang data peribadi untuk atau bagi pihak orang lain, atau anda mewakili organisasi atau syarikat, anda berjanji bahawa:

​​​​​​​8.3.1  anda telah memperoleh persetujuan daripada orang atau organisasi atau syarikat yang anda mewakili bahawa data peribadi diberikan secara sukarela, tepat dan lengkap;

​​​​​​​8.3.2  anda diberi kuasa untuk menerima apa-apa notis privasi dan maklumat lain yang berkaitan bagi orang atau organisasi atau syarikat yang anda mewakili; dan

​​​​​​​8.3.3  anda telah diberi kebenaran untuk memindahkan data peribadi orang atau organisasi atau syarikat yang anda mewakili ke luar negara,

yang mana anda akan melindungi kami daripada apa-apa tuntutan orang atau organisasi atau syarikat yang anda mewakili jikalau terdapat sebarang ketidakpatuhan oleh anda.

8.4  Sekiranya terdapat sebarang perubahan terhadap data peribadi anda, dengan ini anda mengakui bahawa anda adalah mempunyai kewajipan untuk memaklumkan kami dengan segera, dalam apa jua keadaan tidak lebih daripada tujuh (7) hari kalendar setelah perubahan tersebut timbul. Anda patut menghantar notis ​​​​​​​bertulis (melalui pos atau e-mel) berkenaan dengan perubahan tersebut kepada kami, yang mana kami akan mengemas kini data peribadi anda dalam masa dua puluh satu (21) hari kalendar selepas menerima notis bertulis anda.

8.5  ​​​​​​​Tanpa bertentangan dengan Klausa 8.4 di atas, jika anda tidak bersetuju dengan mana-mana bahagian data peribadi anda digunakan oleh kami untuk tujuan yang dinyatakan dalam Polisi Privasi ini, anda dikehendaki menghubungi kami dengan segera melalui panggilan telefon atau e-mel kami di alamat yang dinyatakan dalam Klausa 14.1.

8.6  ​​​​​​​Data Peribadi yang Tidak Lengkap: Jika data peribadi anda diminta untuk tujuan dalam Klausa 4.1 di atas, anda, atau orang atau organisasi atau syarikat yang anda mewakili adalah mempunyai pilihan untuk tidak memberikan data peribadi tambahan yang diminta oleh kami selain daripada maklumat yang telah ditentukan oleh kami sebagai maklumat yang wajib diberikan untuk memudahkan transaksi komersial. Jika data peribadi anda tidak lengkap, kami tidak dapat memproses data peribadi anda untuk tujuan yang dinyatakan dalam Polisi Privasi ini dan mungkin tidak dapat menawarkan perkhidmatan dan/atau memenuhi permintaan anda (jika berkenaan) dan/atau untuk menerima bayaran daripada anda.

9   DI MANA KAMI MENYIMPAN DATA PERIBADI ANDA?

9.1  ​​​​​​​Data peribadi anda mungkin dari semasa ke semasa dipindah, disimpan, digunakan dan diproses oleh kami di tempat-tempat lain selain Malaysia. Hal ini demikian kerana sebahagian daripada kemudahan penyimpanan digital kami dan pembekal penyimpanan digital kami mungkin berada di tempat-tempat lain selain Malaysia.

9.2  ​​​​​​​Data peribadi anda mungkin akan dipindah keluar dari Malaysia kepada pihak ketiga di bidang kuasa lain yang anda berada semasa anda menggunakan Perkhidmatan atau melayari Platform dan anda dengan ini membenarkan kami untuk pemindahan data peribadi anda ke luar negara selain Malaysia.

10   BERAPA LAMA KAMI AKAN MEMEGANG DATA PERIBADI ANDA?

​​​​​​10.1  Kami hanya akan menyimpan data peribadi anda untuk tempoh masa yang diperlukan oleh kami untuk memenuhi tujuan yang dinyatakan di bawah Polisi Privasi ini.

​​​​​​​10.2  Walau bagaimanapun, Kami mungkin perlu mengekalkan data peribadi anda untuk tempoh yang lebih panjang jika diperlukan oleh kami untuk (a) mematuhi sebarang kewajipan kami di bawah Undang-undang; (b) membalas apa-apa pertikaian, tuntutan atau aduan yang berkaitan dengan anda; atau (c) menguatkuasakan dan melaksanakan perjanjian dan polisi kami.

11   APAKAH HAK ANDA?

​​​​​​11.1  Anda mempunyai pelbagai hak di bawah undang-undang berkaitan dengan data peribadi anda. Hak-hak anda dinyatakan seperti berikut:

11.1.1  mengakses data peribadi anda ​​​​​​​(subjek keapda anda membayar yuran pemprosesan, jika berkenaan);

11.1.2   meminta pembetulan atau penghapusan data peribadi anda ​​​​​​​atau mengemas kini data peribadi anda (dengan syarat anda mematuhi kewajipan anda dalam Klausa 8.4);

11.1.3  meminta sekatan terhadap ​​​​​​​pemprosesan data peribadi anda; dan

11.1.4  membantah pemprosesan data peribadi anda.

11.2  Merujuk kepada hak anda untuk mengakses data peribadi anda dalam Klausa 11.1.1:

11.2.1  ​​​​​​​anda juga berhak menerima salinan data peribadi anda dalam format elektronik. Walau bagaimanapun, hak ini terhad kepada data peribadi yang telah diberikan oleh anda kepada kami dan diproses berdasarkan persetujuan anda. Ia tidak meliputi data peribadi yang diterima oleh kami atas alasan lain atau daripada sumber lain; dan

11.2.2  ​​​​​​​kami mungkin akan menahan permintaan anda untuk mengakses data peribadi anda dalam keadaan tertentu, termasuk tetapi tidak terhad kepada (a) apabila kami tidak dapat mengesahkan identiti anda; (b) jika data peribadi yang diminta oleh anda adalah bersifat sulit; atau (c) apabila kami menerima permintaan berulang-ulang untuk data yang sama. Walau bagaimanapun, kami akan memaklumkan anda dengan segera tentang sebab-sebab kami tidak dapat memenuhi permintaan anda.

11.3  ​​​​​​​Merujuk kepada permintaan anda dalam Klausa 11.1.2, 11.1.3 dan/atau 11.1.4, kami adalah berhak untuk menafikan akses anda ke Platform dan/atau menafikan sebarang / semua permintaan anda atau meminta bukti dokumentasi lebih lanjut daripada anda untuk sebab yang dibenarkan di bawah Undang-undang yang terpakai.

12   BAGAIMANA KAMI MENGGUNAKAN CECIKUT DI PLATFORM KAMI?

12.1  ​​​​​​​Kami dan rakan niaga kami boleh menggunakan cecikut, pengecam pengiklanan, suar web, tag-tag, skrip-skrip, subjek yang dikongsi bersama seperti HTML5 dan 'Flash’'/ cecikut 'flash' termasuk teknologi lain yang serupa ("Cecikut") untuk tujuan memegang data penggunaan anda berkenaan dengan penggunaan Perkhidmatan, Platform dan mengecam peralatan anda semasa log masuk anda ke Platform pada masa yang akan datang, yang mana kami dapat membekalkan anda maklumat khusus yang sepadan dengan profil dan minat pelaburan anda.

12.2  Cecikut mempunyai pengecam yang unik yang boleh disimpan di Platform, di peralatan yang digunakan oleh anda untuk melayari Platform, dan/atau dalam e-mel yang dikirimkan oleh kami kepada anda. Cecikut boleh menghantar maklumat tentang anda dan penggunaan anda  mengenai Perkhidmatan dan/atau Platform kami​​​​​​​, termasuk tetapi tidak terhad kepada tempoh penggunaan, keutamaan carian, jenis semak imbas, alamat IP, dan/atau data yang berkaitan dengan iklan yang dipaparkan dan telah diklik masuk oleh anda.

12.3  ​​​​​​​Tanpa bertentangan dengan mana-mana peruntukan lain di bawah Polisi Privasi ini, pihak ketiga boleh menggunakan Cecikut di Platform untuk mengumpul jenis maklumat yang sama untuk tujuan yang sama seperti yang dinyatakan dalam Klausa 12.2 di atas. Pihak ketiga mungkin menggunakan maklumat tentang anda yang diperoleh daripada Platform atau daripada sumber lain untuk tujuan yang lain, di mana kami adalah tidak mempunyai sebarang tanggungjawab, akses atau kawalan berhubung dengan penggunaan maklumat tersebut.

12.4  ​​​​​​​Kami mungkin akan berkongsi maklumat yang tidak dikenali secara persendirian daripada atau mengenai anda dengan pihak ketiga termasuk tetapi tidak terhad kepada data lokasi, pengecam pengiklanan, atau hash kriptografi di pengecam akaun umum (seperti alamat e-mel) untuk memudahkan pameran iklan yang menjadi sasaran kami.

12.5  ​​​​​​​Walaupun begitu, anda boleh melumpuhkan, menyekat atau mematikan Cecikut pada bila-bila masa sahaja dengan melaraskan pelayar internet anda untuk melumpuhkan Cecikut tersebut. Anda juga boleh mengehadkan perkongsian maklumat anda melalui seting di telefon bimbit anda.

13   ADAKAH KAMI BERTANGGUNGJAWAB UNTUK POLISI PRIVASI PLATFORM PIHAK KETIGA?

Platform dan Perkhidmatan mungkin dihubungkan ke platform pihak ketiga. Platform pihak ketiga ini adalah tidak berkaitan dengan dengan kami atau di bawah kawalan kami. Oleh itu, kami tidak bertanggungjawab atau tertakluk kepada polisi privasi mereka berkenaan dengan pengumpulan, penggunaan, penyelenggaraan dan/atau pendedahan data peribadi platform pihak ketiga sedemikian. Kami berhak untuk menafikan apa-apa hubungan ke platform pihak ketiga mengikut budi bicara kami.

14   BAGAIMANA ANDA BOLEH MENGHUBUNGI KAMI?

14.1  Sekiranya terdapat apa-apa perubahan terhadap data peribadi anda, atau jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai pendedahan / penggunaan data peribadi anda, dan/atau anda ingin melaksanakan  mana-mana hak anda seperti yang disenaraikan dalam Polisi Privasi ini, anda boleh menghubungi kami di:

Alamat                  :  E-28-1, Jalan Multimedia 7/AG, City Park, I-City, Shah Alam, Selangor, 40000 Malaysia

Nombor telefon     : 03-5888 8318

E-mel                    : [email protected]

Untuk perhatian    : Pegawai Perlindungan Data Peribadi

14.2  ​​​​​​​Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman antara versi Bahasa Inggeris dan versi Polisi Privasi lain yang diterjemahkan, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.  

RISK WARNING

By investing in equity crowdfunding, it means that you are investing in early-stage of companies. It carries a high risk, includes uncertainty of returns, lack of control and liquidity. Hence, these types of investments should only be made as part of a diversified portfolio. Spread your risks and only invest money that you can afford to lose. MyStartr wishes all investors to understand these risks and make careful investment decisions. You are also encouraged to seek independent advice.
Please read our full risk warning
Loading